Rabu, 15 Jun 2011

HOMESTAY / PENGINAPAN SG.PAYA CHALET , BESERI , PERLIS .


PENGINAPAN SUNGAI PAYA CHALET , BESERI , PERLIS. -homestay & roomstay di Perlis , hubungi  0124771448

lokasi:
 Gps:6.524095, 100.219453 *homestay/roomstay*Penginapan Sg.Paya Chalet adalah Inap desa  di kawasan perkampungan Melayu yang menghadap sawah padi.
Nun jauh di sana adalah Banjaran Nakawan merupakan sempadan Malaysia/Thailand. Bagi yg minat memancing sila bawa bersama joran dan umpan manalah tahu anda dapat mengail ikan di Sungai Korok belakang chalet kami.
 
Lokasi Penginapan Sungai Paya Chalet , BESERI, PERLIS :
L/k 12km dari Bandar Kangar ke arah utara (Padang Besar).

Dari Bandar Kangar bermula bulatan juble emas ke arah utara melalui Jalan Kaki Bukit(7) ke Padang Besar. Pada km10 anda akan menemui Stesyen minyak Shell(sebelah kanan) dan teruskan perjalanan anda akan jumpa Lampu Isyarat dan Balai Polis Beseri(sebelah kanan). Teruskan perjalanan akan jumpa lampu Isyarat simpang ke kiri Jalan Kg.Darat-Padang Melangit R114 (Jalan Che Yop). Masuk kiri jalan tersebut L/k 2 km akan menemui Masjid Jannatunnaim Sg.Paya. Masuk jalan mini tar l/k 100m ada pintu pagar kuning di situlah Penginapan Sg.Paya Chalet.
 
 


Lokasi GPS


Gps:6.524095, 100.219453View Larger Map
click photos


Kedudukan Sg.Paya Chalet di tengah Negeri Perlis memudahkan anda ke sebarang destinasi terutamanya ke Unimap Sg Chuchoh 10km, Wang Kelian 18km, Gua Kelam 8km, Padang Besar 20km, R&R Empangan Timah Tasoh/, Taman Ular/ Taman Anggur /Taman Herba ,Ladang harumanis Sg.Batu Pahat :6KM ,  Matri:2km, IKM :4KM, MRSM BESERI: 4KM ,Kolej Profesional / FUTSAL BATU2 :6Km, Kuala Perlis 20km, Tasik Melati 2km,  
Tempat makan yang sering dikunjungi spt. Restoran Tok Mek 5km, Restoran Pokok Sawa 6km, Restoran Anjong Keli 11km, Rosnani TomYam 3km, Ikan Bakar Derma dll.


Homestay .
Ruang tamu berhawa dingin dan 2 bilik berhawa dingin dilengkapi 2 bilik air + pemanas dan dapur.
Sewa RM180 semalam.


Roomstay :  
Luas bilik 12'x12'  
1 katil kelamin , 
berhawa dingin dengan bilik air dan pemanas.
Sewa RM80 semalam. 


Bilik Famili/Dorm.
1 bilik besar untuk 5 tempat tidur
Berhawa dingin dengan bilik air di dalam.
Sewa RM120 semalam.

 Waktu masuk 2.00ptg dan keluar jam 12 tgh.hari.


Dapur luar dengan kelengkapan pinggan mangkuk,peti ais tong gas dan tempat BBQ ada disediakan secara percuma kepada penginap.
 


Kami juga menyediakan sejadah, telekong sembahyang, (cerek  seterika atas permintaan)

Disediakan dapur berasingan untuk memasak , pinggan mangkuk,cawan, tempat bakar ikan untuk anda boleh berBBQ di sini .Kami juga menerima untuk aktiviti lain seperti majlis kenduri , reunion dan lain-lain yang besesuaian.


Maklumat lanjut dan tempahan bilik sila hubungi :
Pn.Chempawan hp: 012-4771448 


Lokasi yang harus anda lawati di Perlis

Ladang Tebu Chuping
Chuping diambil sempena nama sebuah bukit batu kapur yang mana dengan panggilan biasanya ialah Bukit Chuping. Di sini terdapat 22,000 hektar kawasan penanaman tebu bagi tujuan pembuatan gula.
Ladang tebu terletak 23 km ke Utara Kangar, Perlis dan mengambil masa lebih kurang 30 minit perjalanan dari Pusat Bandar Kangar.
Taman Ular Dan Reptilia
Taman Ular ini diwujudkan hasil daripada penyelidikan mengenai habitat spesies ular yang terdapat di Malaysia. Ia merupakan Taman Pembiakan dan Penyelidikan Ular terbesar di Malaysia. Di Taman Ular ini, terdapat lebih daripada 20 spesis ular dan juga spesies-spesies lain seperti buaya, biawak, kuda, kura-kura, memerang, dan lain-lain.

 Taman Ular dan Reptilia , (Jalan Bukit Ayer/Pdg.Golf)Sg.batu Pahat, Perlis. (Bersebelahan  Padang Golf ).
 

Mempelam Harumanis
Ladang mempelam harumanis merupakan salah satu produk pelancongan utama di negeri Perlis. Ianya terletak di kawasan Bukit Bintang, Sungai Batu Pahat. Mempelam ini telah dikenalpasti hanya sesuai ditanam di Negeri Perlis sahaja.  Rasanya yang manis dan mempunyai aroma wangi isi buahnya yang tersendiri menjadi rebutan setiap musim yang hanya boleh dinikmati setahun sekali sekitar bulan Mac – Jun sahaja.  Jangan terkejut kalau harganya mungkin mencecah RM30/kilo. Pastikan "HARUM MANIS" kerana banyak mempelam yang hampir sama menyerupainya namun rasanya tidak seenak Mempelam "Harum Manis".
Laksa Kuala Perlis
Laksa Kuala Perlis merupakan laksa yang terkenal di negeri Perlis. Laksa ini diperbuat daripada tepung beras, berkuahkan ikan begitu berselera dimakan.
Makanan ini begitu terkenal di sepanjang pantai khususnya di Kuala Perlis. Mereka mengunakan acuan tertentu bagi menghasilkan juraian-juraian laksa. Kuahnya diperbuat daripada ikan yang direbus, dilumatkan dan dimasak dengan perencahnya.


Makanan Laut
Makanan laut sangat terkenal di persisiran pantai kuala Perlis. Makanan laut yang dihidangkan di sini semuanya berkeadaan segar. Pelbagai pilihan makanan disediakan untuk memenuhi selera pengunjung. Kebiasaannya makanan laut ini dinikmati pada waktu malam sambil ditiup bayu angin laut.
Padang Besar
Padang Besar terletak 37 km dari bandar Kangar, Perlis dan bersempadan dengan Thailand. Ia merupakan salah satu pintu masuk dan keluar utama penduduk negara ini ke negara jiran.
Padang Besar adalah antara lokasi terkenal yang menawarkan pasar terbuka di negara ini. Di sini, terdapat banyak gerai yang menjual pelbagai barangan dengan harga yang murah. Ini kerana kebanyakan barangan yang dijual disini diimport dari negara Thailand. Antaranya ialah pakaian, barangan perhiasan, kelengkapan rumah, permainan, barangan kulit dan juga makanan.

 Lokasi lain yang perlu dilawati...
Taman herba ,Bukit Ayer. 10km sahaja untuk sampai di sini melalui Jalan kaki Bukit dan Jalan Abi Batas Paip/Jalan Bukit Ayer. Terdapat pelbagai spesis pokok-pokok herba terdapat untuk anda kenali. bersebelahan taman ini telah dibina sebuah kompleks SPA/urutan badan yang disediakan oleh Jabatan Hutan Negeri Perlis. 


Kolam mandi (percuma) di Hutan Lipur Jalan Bukit Ayer, Sg Batu Pahat. Hanya l/kurang 10km untuk sampai di sini dari Sg.Paya Chalet melalui jalan Kaki Bukit arah Kangar dan tiba di lampu isyarat simp 4  masuk ke jalan Abi Batas Paip ke arah jalan Bukit Ayer/Batu Pahat..dan terus sampai penghujung jalan akan sampai ke destinasi ini. Sebelum itu anda pasti akan melalui Ladang Mempelam, ladang anggur, Taman herba. Air ini berpunca dari kawasan bukit banjaran Nakawan. Maaflah kalau musim tiada hujan maka tempat ini juga turut keringlah.


Ladang Anggur di Jalan Bukit Ayer , Perlis.

KOMPLEKS BASIKAL LASAK, JALAN BUKIT AYER. Bagi peminat basikal bukit, terdapat banyak lokasi di sini untuk menguji jentera basikal anda dan memerah kudrat anda. sesuai untuk pelbagai peringkat. Kompleks ini telah dirasmikan pada 4hb Jun2011 oleh DYTM Raja Muda Perlis.

Tasik Melati, ...tempat yang indah dan damai...sesuai untuk berehat..beriadah/jogging dan untuk sampai di sini ....anda perlu melalui Jalan Santan atau jalan bukit keteri.


WANG KELIAN...

PASAR (NAT) SABTU & AHAD DI WANG KELIAN..PELUANG ANDA UNTUK MENJEJAKKAN KAKI DI BUMI THAILAND TANPA PERLU MEMBAWA SEBARANG DOKUMEN PERJALANAN. PADA HARI SABTU DAN AHAD SAHAJA PIHAK IMIGRESEN MEMBENARKAN PELANCONG MALAYSIA/THAILAND MENYEBERANGI SEMPADAN SEJAUH L/K 2KM SAHAJA.UNTUK MEMBELI BELAH PEKAN SEHARI (nat)SAMADA DI SEBELAH THAILAND ATAU MALAYSIA (RAKYAT THAI). DI SINI JUGA TERDAPAT SEBUAH KOMPLEKS BEBAS CUKAI WANG KELIAN BERSEBELAHAN KOMPLEKS IMIGRESEN.
Peringatan; pastikan barangan yang dibeli bukan barang dilarang.
Mungkin sesetengah barangan dikenakan sedikit cukai.


GUA KELAM (1)
Terletak berdekatan Pekan Kaki Bukit arah utara dari Bandar Kangar yang diurus oleh Jabatan Perhutanan Negeri Perlis.
Sebuah tempat perkelahan sambil melawat ke dalam gua laluan jambatan gantung di dalam gua sejauh 300 meter. Anda akan menemui taman lama (secret garden) , ladang ternakan rusa dan berehat menikmati keindahan pokok hutan hujan-hujan yang memenuhi kawasan tersebut

Gua Kelam II ,
Anda akan melihat Banjaran Nakawan dan memasuki gua menaiki keretapi elektrik ke  dalam gua.
Nota: Ketika ini Gua Kelam2 masih ditutup untuk kerja baikpulih.MATRI..
MAAHAD ATTARBIAH ALISLAMIAH ,TUNJUNG ,PERLIS. 
l/k 2km sahaja dari SG.PAYA CHALET.


Matri merupakan sebuah sekolah agama rakyat(berasrama penuh) dibina hasil derma dan sumbangan orang ramai. Pelajarnya drp. tingkatan 1 - hingga tingkatan 6 terdiri terdiri pelajar lelaki dan perempuan (l/k 900 pelajar). Mengamalkan sistem pendidikan semasa (UPSR,PMR,SPM dan STAM) dan Dinniah/Hafazan AlQuran sebagai pendidikan seimbang dunia dan akhirat menjadi sebab utama ramai ibubapa menghantar anak mereka di sini.
Sekiranya anda ada banyak wang, tak tau di mana nak disalur / dilaburkan sebagai saham akhirat maka di sinilah tempatnya.
     


 
Tiada ulasan:

Catat Ulasan